Nederland biedt donorhuid aan voor slachtoffers bosbrand

De Huidbank gaat de Australische brandenwondenslachtoffers helpen. De medewerkers bieden niet alleen praktische hulp aan, maar willen ook donorhuid geven voor de behandeling van de slachtoffers. Dat liet de Huidbank, partner van de Nederlandse Brandwonden Stichting, donderdag weten.

Door de branden in Australlië hebben honderden mensen brandwonden opgelopen. De Huidbank kan op korte termijn ruim 500.000 cm2 leveren. Donorhuid geeft een sterke pijnvermindering en functioneert als tijdelijke vervanger van de verbrande eigen huid. De donorhuid vormt een korst, waaronder een snelle groei van nieuwe, eigen huid begint. De ingedroogde korst laat dan los. Daardoor verhindert de kans op extreme littekengroei.

De Australische politie heeft twee mensen opgepakt die verdacht worden van brandstichting. Ze worden verhoord, berichtten Australische media donderdag. Ze riskeren een celstraf van 25 jaar.

De politie arresteerde de twee nadat er meldingen waren binnengekomen dat ze zich verdacht gedroegen in het noorden van de deelstaat Victoria. Door bosbranden die al ongeveer een week het zuidoosten van het land teisteren zijn al zeker 181 mensen omgekomen. Dat aantal stijgt mogelijk tot driehonderd.

Al eerder werden twee personen, een 31-jarige man en een 15-jarige jongen, gearresteerd op verdenking van brandstichting.

Een gebied ter grootte van de provincie Friesland is in de as gelegd. Zeker vijfduizend mensen zijn dakloos geraakt. De Australische premier Kevin Rudd heeft de verwoestende vuurzee als massamoord bestempeld.