Verhagen uit kritiek op Britse ban Wilders

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag de Britse regering duidelijk gemaakt dat Nederland het betreurt dat fractievoorzitter Geert Wilders van de PVV Groot-Brittannië niet in mag.

Verhagen besprak met zijn Britse ambtgenoot David Miliband telefonisch zijn ongenoegen over het feit dat een Nederlandse parlementariër niet naar een ander EU-land kan reizen. Wilders was door een lid van het Britse Hogerhuis uitgenodigd de anti-Koranfilm Fitna in het parlement te vertonen.

"Of dat moet kunnen is een beslissing van het Britse Hogerhuis", aldus minister Verhagen. "Maar dat een Nederlandse parlementariër de toegang tot een ander EU-land wordt geweigerd, is zeer betreurenswaardig."

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zal de zaak volgens Verhagen verder bespreken met zijn Britse ambtgenoot. Wilders zou zijn film eind januari vertonen in het Britse parlement, maar dat ging niet door na felle protesten uit de moslimgemeenschap.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige maand dat het Openbaar Ministerie Wilders moet vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie van de islam en moslims. Daarbij gaat het om uitspraken van het Tweede Kamerlid in onder meer de Volkskrant en de film Fitna, die eind maart vorig jaar uitkwam.