Spraakherkenning in de rechtzaal

Het bedrijf Telecats uit Enschede heeft een spraakherkenningsysteem ontwikkeld voor de rechtbank. De rechtbank in Almelo zal binnenkort het systeem, RechtSpraakHerkenning genaamd, als eerste in gebruik nemen. Het systeem neemt tijdens een zitting van de rechtbank de stem van elke spreker op via een aparte microfoon. Vervolgens wordt deze gesproken tekst van onder meer de advocaten, verdachten en getuigen met behulp van spraakherkenning omgezet in tekst. Dit neemt de griffier veel werk uit handen, aangezien deze nu nog alles wat de aanwezigen zeggen en doen handmatig moet opschrijven. De teksten van RechtSpraakHerkenning bieden na de zitting ondersteuning bij het maken van een verslag, en geven opheldering als niet meer zeker is wat een aanwezige precies heeft gezegd.

Het systeem van RechtSpraakHerkenning moet ook de tekst kunnen analyseren van sprekers die slecht verstaanbaar, of overmand door hun emoties zijn. Michel Boedeltje van Telecats vertelt: "Ook voor slecht verstaanbare mensen heeft Telecats een oplossing. In dit geval zal de rechter samenvatten wat de verdachte of getuige heeft gezegd. Op deze samenvattende tekst kan vervolgens gezocht worden, om naderhand het antwoord van de verdachte of getuige terug te kunnen luisteren."

Ook krijgt het systeem vooraf aan elke zitting specifieke kennis aangeleerd. Hierdoor zal het beter namen van betrokkenen, locaties en delicten kunnen herkennen. Tevens is er mogelijkheid tot het aanmaken van een sprekersprofiel, hetgeen de spraakherkenning van het systeem flink verbetert. Michael Boedeltje: "Een sprekersprofiel is een akoestisch model van de spraak van één specifieke spreker. We laten bijvoorbeeld een rechter een trainingstekst voorlezen, waarna er binnen vijf minuten een profiel van zijn/haar stem kan worden gemaakt. Ook voor mensen met een accent is dit een goede oplossing." Voor mensen die geen Nederlands spreken wordt er een tolk ingezet.

Als de rechtbank van Almelo tevreden is over het systeem, zullen in de toekomst meer rechtbanken met RechtSpraakHerkenning gaan werken. De politie wil de spraakherkenner misschien gaan gebruiken als ondersteuning bij haar verhoren.

RechtSpraakHerkenning in actie (bron: Kennislink)