Hypotheekrente-aftrek niet langer heilig

Om de huidige economische crisis het hoofd te kunnen bieden, zal het kabinet mogelijk onorthodoxe stappen nemen. Hiervoor waarschuwde premier Balkenende gisteren: "De economie stagneert, de werkloosheid loopt op, het begrotingsoverschot slaat om in een tekort. En dat allemaal in korte tijd." Terwijl ze op de laatste cijfers zitten te wachten studeert het kabinet alvast op mogelijke oplossingen voor de problemen.

Allerlei oplossingen passeren de revue; van verhoging van de AOW-leeftijd tot aan de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Balkenende: "Wat we moeten doen en in welke mate, weten we nog niet maar we moeten onder ogen zien dat de situatie ernstig is." Een groep ambtenaren is momenteel aan het werk om zo veel mogelijk ingrepen voor te bereiden. Het kabinet zal daar later een beslissing over moeten nemen. Minister Bos (Financiën): "Er zijn geen taboes. Veel oplossingen zullen de eindstreep niet halen omdat er politiek geen meerderheid voor is."

De gemaakte afspraken in het regeerakkoord, over hoe te handelen bij economische tegenwind, zijn in ieder geval niet heilig. Dit werd gisteren door Bos gesuggereerd. Er is afgesproken dat er moet worden bezuinigd als het begrotingstekort te ver oploopt. Saillant detail is dat economen juist waarschuwen dat deze aanpak funest zou kunnen zijn voor de toch al zo broze economie.

Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt zich achter deze waarschuwing te scharen: ze vindt dat er nu niet hard moet worden ingegrepen. Het verhogen van de AOW-leeftijd of het aftoppen van de hypotheekrenteaftrek zou alleen maar meer onrust veroorzaken en de economie nog verder de put in helpen. Het is niet duidelijk of de partijen in dit standpunt kunnen volharden. De vooruitzichten worden met de week slechter namelijk.