Website Stichting Stop Kindersex overbelast

De Nederlandse website van de Stichting Stop Kindersex is gisteravond bezweken onder het grote aantal bezoekers. De stichting had namen, adressen en foto's van veroordeelde Nederlandse pedofielen op het internet geplaatst.

Tv-programma EénVandaag meldde eerder dat het gaat om een website die in de Verenigde Staten wordt gemaakt om de Nederlandse privacywetgeving te omzeilen.

"Helaas kan onze server het zeer grote aantal bezoekers welke wij na aanleiding van een media artikel ontvangen niet aan", meldde de stichting op haar website. De Amerikaanse pedofielendatabase van de stichting was vannacht wel bereikbaar.

Volgens EénVandaag worden de gegevens van pedofielen door hun slachtoffers of mensen uit hun omgeving aangeleverd. Dan wordt gecontroleerd of deze mensen inderdaad veroordeeld zijn of gezocht worden voor een seksueel misdrijf met kinderen. Als dat zo is, wordt de informatie openbaar.

Een woordvoerder van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) noemt "deze vorm van naming en shaming zeer onwenselijk". Hij wijst op risico's voor betrokken personen en hun succesvolle resocialisatie. Het is naar zijn zeggen ook de vraag of het publiceren van deze gegevens wel mag. Mogelijk is hier sprake van schending van de privacywetgeving. Volgens de zegsman kunnen betrokkenen naar de rechter stappen om te eisen dat hun gegevens van de site worden gehaald.

Hoofdofficier van justitie in Zeeland, Diederik Greive, geeft aan niet blij te zijn met de internetsite. "We hebben de schandpaal een aantal eeuwen terug afgeschaft en die wil ik niet graag terughebben."