Wilders paste Fitna wel aan

Fitna is voor publicatie genuanceerd. Dat zegt veiligheidsspecialist Rob de Wijk in een interview. Een opmerkelijke uitspraak, omdat de maker Geert Wilders altijd heeft volgehouden dat hij schijt had aan de waarschuwingen die er kwamen en dat hij de film niet aangepast heeft.

"Hij heeft Fitna aangepast, dat weet ik uit eerste hand", zegt De Wijk. Dat zou Wilders gedaan hebben omdat de te verwachten ophef te groot bleek. Volgens De Wijk was de film aanvankelijk 'veel heftiger'. Wie zijn bron is en wat er aan de film is aangepast wil hij niet zeggen.

In april zorgde Fitna voor een opmerkelijk tafereel in de Tweede Kamer. Minister Hirsch Ballin beweerde dat hij van de PVV-leider te horen had gekregen dat in de film pagina's uit de Koran zouden worden gescheurd en verbrand. Dit was voor het kabinet aanleiding de publicatie van de film te ontraden en een diplomatiek offensief te beginnen in moslimlanden.

Volgens Wilders had hij niks gezegd over de inhoud van de film, waarop een verslag van het gesprek tussen de minister en Wilders openbaar werd gemaakt. Maar daar staan alleen maar leugens in, volgens Wilders. Opmerkelijk genoeg stemt hij later tegen een onderzoek naar het hele gebeuren. Terwijl als hij gelijk zou krijgen, hij twee bewindslieden, twee topambtenaren en ten minste één lager geplaatste ambtenaar achter de tralies kan brengen. De andere kant van de medaille is dat dan ook duidelijk zou kunnen worden dat de PVV-leider het zelf niet zo nauw neemt met de waarheid.

Wilders heeft de kwestie de rest van het jaar opmerkelijk genoeg ook niet meer opgerakeld. En dat terwijl hij ogenschijnlijk toch de kans had de regering makkelijk te laten vallen. Als hij zelf de waarheid sprak natuurlijk.

Met dank aan FOKwa voor de submit