Bar Vrankrijk moet definitief dicht

Het café van krakersbolwerk Vrankrijk in Amsterdam moet definitief dicht. Burgemeester Job Cohen heeft besloten geen vergunning meer af te geven voor het uitbaten van het café en heeft de drankvergunningen ingetrokken.

De burgemeester heeft dat in een brief aan Vrankrijk medegedeeld. Cohen maakte in januari bekend de kroeg te willen sluiten naar aanleiding van de ernstige mishandeling van een cafébezoeker op 13 september vorig jaar. Uit politieonderzoek is gebleken dat bij het incident bestuursleden en leidinggevenden van Vrankrijk betrokken waren, zo schrijft Cohen. Ook nam niemand vanuit Vrankrijk contact op met de politie toen de bezoeker zwaargewond op straat lag en hebben de verantwoordelijken het politieonderzoek ernstig belemmerd.

De burgemeester noemt het incident zeer ernstig en schrijft geen vertrouwen meer te hebben in de bargroep en de stichting die de bar exploiteerde. De bezwaren die de krakers bij de gemeente indienden legt Cohen daarom naast zich neer. De bargroep krijgt drie dagen de tijd de bar te ontmantelen en het café definitief te sluiten.

Vrankrijk  (foto: ANP)