Vragen over vechtpartij in gemeenteraad R'dam

Bij een vechtpartij die vorige week plaatsvond bij de Après Skihut op het Stadhuisplein in Rotterdam, liep een 24-jarige Rotterdammer een gebroken kaak op. Het slachtoffer beweert dat de uitsmijters van de uitgaansgelegenheid zijn vier belagers vrijspel gaven. Hoewel Chiel Jongejan, de eigenaar van de Skihut, dit ontkent: "Ze hebben de vechtersbazen uit elkaar gehaald", stelt Leefbaar Rotterdam toch vraagtekens bij de rol van de beveiligers. Het incident is voor donderdag op de agenda van de gemeenteraad gezet door de lokale partij.

De politie probeert de jongens die de Rotterdammer mishandelden te achterhalen. Recherche probeert uit te vissen wat er buiten precies is gebeurd. De Skihut en het slachtoffer hebben allebei een andere kijk op wat er precies gebeurd is. Een politiewoordvoerder zegt: "We hebben camerabeelden, en dus hebben we goede hoop dat we de daders zullen vinden."

Door een rietje eten
Het slachtoffer, dat liever anoniem wil blijven, vierde vorige week dinsdag met onder andere zijn moeder dat hij was afgestudeerd aan het HBO. 'Uit het niets' kreeg hij in de Skihut een klap, waarop de beveiliging zowel het slachtoffer als zijn belager buiten zette. Door de vele klappen op zijn hoofd weet hij niet exact wat er daarna gebeurde, maar volgens hem werd hij eerst op het terras en later daarbuiten, aangevallen door vier jongens. "Het hield niet op. Ik had het gevoel dat ik dood zou gaan. Tot ik weg wist te rennen."

Bij de vechtpartij liep hij een gebroken kaak op: "Ik kan zes weken lang alleen door een rietje eten. Zelfs de soep moet door de blender. Ik kan niet werken, niet solliciteren. En ben bang op straat." Hij is op dit moment vooral boos omdat 'die uitsmijters stonden te kijken'. "Ze lieten mij aan mijn lot over." Tegen de moeder van het slachtoffer zou de beveiliging hebben gezegd dat ze buiten het terras niet optreden. De politie zou zijn gebeld door een getuige.

Altijd optreden
"Portiers moeten áltijd optreden, ook buiten hun eigen terrein." zegt Dries Mosch, gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam, die zich hierover opwindt. Hij is bang dat sommige horecagelegenheden bang zijn om gesloten te worden, of dat ze een slechte naam krijgen, en dat ze hierom niet bij vechtpartijen betrokken willen raken. Dit wordt ontkend door Jongejan, die naast de Skihut nog twee zaken heeft aan het Stadhuisplein. Hij zegt: "Wij hebben altijd minstens drie beveiligers. Als het nodig is, springen we zelfs de politie te hulp." Volgens hem heeft de beveiliging na die eerste klap beide jongens buiten gezet 'om het uit te praten'. "Het latere slachtoffer vloog die jongen toen direct aan."

Het slachtoffer kan zich dit zelf niet meer herinneren, 'maar mijn moeder zei ook dat ik erg boos was'. Nadat de andere jongens erbij waren gekomen, werden de vechtersbazen uit elkaar gehaald door de beveiliging. "Ieder ging een andere kant op. Daarna viel de ene jongen bij de pinautomaat."