Rotterdamse seksbranche ligt op zijn gat

De Rotterdamse seksbranche ligt op zijn gat. Zowel klanten als hoeren duiken de illegaliteit in, zo klagen ondernemers uit de branche, waar vele rode lampjes zijn gedoofd. Een verslaggever van het Algemeen Dagblad maakte een rondgang langs de business die dankzij de legalisering, belastingheffing en controles nooit meer zal worden zoals het vroeger was.

Gangbang
Erik, 47 jaar, wil liever niet met zijn achternaam in de krant ("ik heb ook kinderen"), zoon van een vader uit de seksbranche, kent alle ins en outs van de Rotterdamse seksscène. Hij heeft zes zaken in Rotterdam, variërend van boetiek, privéhuis tot een club. "Het is steeds moeilijker geworden. Door de belastingdienst, allerlei controles en onderzoek op integriteit. Je moet echt heiliger zijn dan de paus om deze zaak open te houden." Om meer belangstelling voor zijn club, Club International aan de Dordtsestraatweg in Vreewijk, te trekken is hij begonnen met gangbangs, legt hij uit. "We krijgen daarmee ander publiek. Er zitten ook stelletjes bij. Het is als een parenclub, met onze dames erbij."

Erik: "Klanten blijven weg als je door vertrek van vrouwen weinig verschillend aanbod hebt. De vraag blijft volgens mij. Die mannen zoeken vaker contact per internet voor betaalde seks. En je hebt vrouwen die hun werkterrein verleggen naar België, waar het niet zo streng is geregeld." De vrouwen die vroeger weinig of geen geld afdroegen en nu legaal werken verdienen minder. Ze moeten sinds vorig jaar, door de definitieve invoering van een belastingstelsel voor prostituees, belasting afdragen.

Verloop en belasting
Ook bij Karin’s home in de Rochussenstraat is het weglopen van veel 'meisjes' aan de orde. Als uitzondering heeft dit privéhuis gekozen voor loondienst. Hier zijn inmiddels wel wat nieuwe werkneemsters aan de slag gegaan, waaronder de 25-jarige Zeynep die bij een ander bordeel is weggegaan omdat er onenigheid was over de uitbetaling. "Ik kreeg er nooit loonstroken over mijn inkomsten. En dat je minder verdient door belastingheffing? Je leert de waarde van geld beter waarderen. Ik blijf dit werk doen. Ook omdat het hier leuk en gezellig is."

Ze verwerpt het cliché van de zielige, uitgebuite prostituee die dit werk tegen haar zin in doet. "Vanochtend nog hadden we de belasting over de vloer. Dan trip ik bijna als er al een leuke klant voor me is en zo'n inspecteur de sfeer bederft." De 46-jarige uitbaatster Suzanne de Groot beaamt dat er een goede sfeer hangt: "De meiden koken ook altijd met elkaar." en Zeynep vult nog aan met: "En als we binnenkomen en weggaan zoenen we elkaar." De Groot gelooft niet dat de recessie of het verminderde aanbod een oorzaak is dat klanten stoppen met het hoerenlopen: "Daar trap ik niet in. Joh, wat er op internetsites mogelijk is aan sekscontacten zonder controle. Je moet ook beseffen dat er nogal wat toppertjes in dit vak voor zichzelf zijn begonnen zonder toezicht. Die weten zich wel te redden met vaste klanten."

Nooit meer terug
Een 'dinosaurus' uit de Rotterdamse seksbranche, de 58-jarige Ben de Graaf, vertelt: "Ik zat al op Katendrecht en heb nu nog drie seksboetieks met zes dames. Vroeger had ik veel vrouwen van buiten de EU. Dat mag niet meer." Omdat hij vooral met Hongaarse vrouwen werkt heeft hij een woordenboek Hongaars in zijn kantoor liggen. Hij zegt: "Er zijn nu minder vrouwen, omdat ze minder verdienen. Ze stoppen of kunnen illegaal of over de grens meer geld krijgen. Klanten schrikken trouwens als er hier controles zijn, meestal gezamenlijk van diverse diensten. Die zie je nooit meer terug." Zijn woorden worden beaamd door de Spaanse Rosy als ze het over haar verdiensten heeft: "Casi Nada" wat zoveel betekent als bijna niks.