Jodenhaters voor de rechter

Twee mannen die op 15 januari in Utrecht bij een Gaza-betoging antisemitische leuzen riepen moeten zich voor de rechter verantwoorden. Justitie vervolgt de 30-jarige  I.I. uit Zeist en de 25-jarige M.B. uit Middelburg voor het beledigen van een bevolkingsgroep. Ze riepen bij de pro-Palestinademonstratie onder meer: "Joden aan het gas".

Die dag was er veel politie op de been, die de demonstranten stevig in de hand hield. Een week eerder waren Gaza-betogingen uit de hand gelopen, waarbij de politie niet in durfde te grijpen uit angst voor escalaties. Op 15 januari was een deel van het Vredenburg afgezet, gezichtsbedekking was verboden om raddraaiers te kunnen herkennen en burgemeester Wolfsen benadrukte in een pamflet: geen racistische leuzen, geen vernieling en geen geweld.

Woordvoerster Hallebeek van Justitie verklaarde: 'Ditmaal zat de politie er bovenop. Een officier van justitie was paraat om verdachten direct te dagvaarden." Dit gebeurde bij I.I. en M.B.; toen zij beledigend begonnen te roepen, kon de politie hen er meteen uithalen. Politie, gemeente en Justitie hadden zich goed voorbereid, er was een videowagen aanwezig en er stonden ME’ers klaar. De twee verdachten moeten op 6 februari voor de rechter verschijnen.

Bij een Gaza-demonstratie in Rotterdam werden vier minderjarigen gearresteerd. Zij kregen op een speciale zitting een taakstraf van de officier van Justitie. Twee van hen worden verdacht van het roepen van discriminerende leuzen, de anderen voor het beledigen van agenten. Accepteren ze de opgelegde straf niet, dan verschijnen ze voor de kinderrechter.