Verdachte van bedreiging broeders weer vrijgelaten

De 31-jarige man die in de nacht van zaterdag op zondag in Uden werd aangehouden voor bedreiging van ambulance-personeel, is gisteren door het Openbaar Ministerie na verhoor weer vrijgelaten. De politie is bepaald niet blij met deze beslissing.

Een woordvoerder van het korps: 'De officier van justitie heeft het protocol geweld tegen hulpverleners erbij gehaald en gemeend dat de situatie niet ernstig genoeg was en vooral voortkwam uit emotie.'

Twee ambulancebroeders werden zaterdagnacht zozeer bedreigd door omstanders, dat ze het slachtoffer ijlings op de brancard in de auto hebben moeten schuiven en met de zijdeur nog open zijn weggevlucht. Ook bij het wegrijden - met zwaailicht en sirene - schopten mensen tegen de ambulance. 'Als ze het slachtoffer niet zouden redden, zou hun iets overkomen', zo luidde het dreigement. Ook bij het ziekenhuis was het onrustig. De politie hield daar de 31-jarige man, de zoon van het slachtoffer (53), aan.

Volgens een woordvoerder van het OM waren er geen redenen de verdachte langer vast te houden. 'Hij heeft vooral verbale bedreigingen geuit richting ambulancepersoneel. Terwijl zijn vader op de grond lag, heeft hij gezegd: als hij het niet haalt, dan weet ik jullie te vinden.'

De vechtpartij ging tussen autochtone Nederlanders en was begonnen tijdens een feest in een woning. Een 22-jarige man uit Uden is aangehouden voor het toebrengen van steek- of snijwonden.

De ambulancebroeders kwamen kort na middernacht aan en werden belaagd door een groep van ten minste tien personen. Omstanders schopten tegen de medische koffer, waardoor de mobiele telefoon van een ambulancebroeder kapot ging. De hulpverleners deden een noodoproep. 'Ze werden door meerdere mensen vastgepakt en belemmerd in hun werk', aldus de politiewoordvoerder.

Na eerdere incidenten waarbij ambulancepersoneel werd belaagd, had de politiek verscherpte maatregelen aangekondigd.


Verdachte van bedreiging broeders weer vrijgelaten  (foto: DAG)