Handtekeningen tegen Guantanamo in Witte Huis

De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama tekent vandaag een bevel voor de sluiting van het omstreden gevangenenkamp Guantanamo Bay. Een zegsman in het Witte Huis heeft dat bevestigd.

Obama tekent volgens mediaberichten ook stukken die agressieve of anderszins omstreden ondervragingstechnieken uitbannen. De nieuwe president wil ook een snelle herziening van de behandeling van gevangen extremistische strijders.

Het kamp Guantanamo Bay is een erfenis van Obama's voorganger George Bush. Die liet het in het kader van de 'oorlog tegen terrorisme' op formeel Cubaans grondgebied verrijzen. Het was de opzet dat buitenlandse gevangenen er rechteloos zouden zijn.

Om het aanzien van zijn land te herstellen wil Obama het gevangenenkamp in de marinebasis aan de Cubaanse Baai van Guantánamo binnen een jaar gesloten hebben. De ontwerptekst stelt een benadering van probleemgevallen voor die "in overeenstemming is met de wet". Die gevallen zijn "gevaarlijke gevangenen die niet naar een ander land kunnen gestuurd en die niet in het Amerikaanse rechtstelsel kunnen worden berecht".