KLM en Schiphol klagen Stegeman aan

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft aangifte gedaan tegen onderzoeksjournalist Alberto Stegeman van het SBS-programma Undercover in Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem vandaag bevestigd. Ook Schiphol heeft dit inmiddels gedaan, meldt een woordvoerster van de luchthaven vandaag. De marechaussee voert het onderzoek naar de aangiftes uit.

De programmamaker slaagde er eind vorig jaar in om op Schiphol-Oost door de beveiliging te dringen . Daardoor kon hij ongestoord bij het regeringstoestel komen waarvan koningin Beatrix, de rest van de koninklijke familie en de Nederlandse ministers gebruikmaken. Schiphol heeft aangifte gedaan omdat Stegeman zonder toestemming op verboden terrein is geweest.

De onderzoeksjournalist legde begin vorig jaar al bloot dat de beveiliging op Schiphol zelf te wensen overliet. Een collega van Stegeman wist toen drie maanden lang ongestoord vermomd als platformmedewerker van Schiphol op alle kwetsbare plekken van de luchthaven te komen. De twee slaagden er zelfs in een nepbom in de laadruimte van een passagiersvliegtuig op Schiphol te leggen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem besloot de twee toen niet te vervolgen. Stegeman en zijn collega hebben destijds wel strafbare feiten gepleegd door het afgeschermde gebied van de luchthaven te betreden. Justitie concludeerde echter dat de actie van de twee journalisten een maatschappelijke waarde heeft gehad, omdat ze hebben aangetoond dat er gebreken aan de beveiliging van de luchthaven waren.