Methaan op mars gevonden

De vraag of er leven op Mars is heeft een nieuwe duw in de rug gekregen. Wetenschappers van NASA hebben namelijk grote erupties van methaangas op de rode planeet waargenomen. Dit is de lezen in de nieuwste uitgave van het wetenschappelijke vakblad Science.

Zeven jaar lang hebben astronomen met telescopen vanaf de aarde naar Mars gekeken en sterke seizoensschommelingen in de concentratie methaan in de atmosfeer vastgesteld. In de zomer van 2003 werd een grote eruptie op het noordelijk halfrond van de planeet waargenomen. Dezelfde waarneming deden zij in de Marslente van 2006.

Het is niet bekend waar het gas vandaan komt. Het leek uit meerdere bronnen te komen en was soms een hele grote concentratie. Eén gaswolk bevatte ongeveer 19.000 ton methaan. Het methaangas op aarde heeft in negentig procent van de gevallen een biologische oorsprong en de rest kent een geochemische bron. Het methaan dat op Mars is waargenomen, kan zowel geochemisch als biologisch zijn.

Enkele maanden geleden kwam de vraag of er leven op Mars was weer ter sprake. Er werden toen aanwijzingen gevonden dat er water aanwezig was op de planeet.

Met dank aan gewoonlukas voor de submit.