Muziek iTunes ook voor andere muziekspelers

Het grootste deel van de muziek in de internetwinkel iTunes komt ook beschikbaar voor digitale muziekspelers die door andere partijen dan Apple op de markt worden gebracht. Dit is een gevolg van een overeenkomst die het Amerikaanse computer- en elektronicaconcern, bekend van de iPod en de iPhone, heeft gesloten met de vier grootste muziekuitgevers.

Apple maakte vandaag bekend dat door het akkoord acht miljoen muziekbestanden zonder kopieerbescherming via iTunes kunnen worden gedownload. Dit kwartaal komen er daar nog eens twee miljoen bij.

Om zijn muzieklicenties te kunnen behouden, moest Apple tot dusver met beschermende software voorkomen dat liedjes ook op apparaten van de concurrentie waren af te spelen. De kopieerslotjes hebben zwaar onder vuur gelegen, in Nederland onder meer van de Consumentenbond.

Muziek zonder kopieerbescherming is een lang gekoesterde wens van Apple-topman Steve Jobs. Apple heeft nu wel een concessie moeten doen. Muziekmaatschappijen mogen de muziek aanbieden tegen een prijs van meer dan 1 euro per liedje. De meeste muziek lag voor 99 cent in de winkel.