Iran voor olieboycot

Om een einde te maken aan de aanvallen op de Gazastrook is Iran "bereid elk politiek of economisch middel aan te wenden" tegen Israël of landen die Israël steunen. Dit zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Hasan Ghashghavi, maandag.

Het was zijn toelichting op de stelling van een invloedrijke Iraanse generaal, Mirfeysal Bagherzadeh. Die zei dat islamitische landen moeten ophouden olie te leveren aan landen die Israël steunen. Binnen de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC) is Iran de tweede exporteur na Saudi-Arabië.

De woordvoerder zei voorts dat "Egypte historische en morele verplichtingen heeft tegenover de Gazastrook en de bevolking daar moet helpen". Hij doelde op het besluit van de Egyptische regering van president Hosni Mubarak om de grens van Egypte met de Gazastrook dicht te houden. Dat wordt door velen in de regio als verraad van de Palestijnen gezien. Iran heeft aangeboden in Egypte dichtbij de Gazastrook een noodhospitaal op te zetten voor Palestijnse gewonden.