Tiener klaagt GeenStijl.nl aan

Website GeenStijl.nl is aangeklaagd door de 16-jarige Vincent Alkema uit Westmaas. Hij voelt zich gekwetst door de website, nadat deze de tiener beschuldigde van vernielingen. Alkema eist van de site dat zij de beschuldigingen van de website verwijderen en heeft hen voor de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) gedaagd.

Alkema maakte twee jaar geleden verschillende foto's van vernielingen en zette daar commentaar onder. Zo plaatste hij als bijschrift bij een foto van een kapotte wipkip de tekst "Je moet wat doen tegen verveling". Het lijkt daardoor volgens Alkema dat hij de dader is van de vernielingen, terwijl dit volgens hem onjuist is. GeenStijl heeft deze foto's nu van de persoonlijke pagina van Alkema op een profielensite gehaald en op hun website geplaatst met het bijschrift 'Vincent de V-halsvandaal'.

Alkema is woedend vanwege de beschuldigingen en de bedreigingen die daarop volgden. Hij vindt dat het bericht over hem moet worden verwijderd: "Ze nagelen me op deze manier aan de schandpaal en dat terwijl ze geen bewijzen hebben. Wie zijn zij om mij te veroordelen?" Via de profielensite, maar ook via e-mail heeft Alkema inmiddels berichten ontvangen waarin doodsbedreigingen staan.

De tiener heeft inmiddels wel spijt van het plaatsen van de foto's. "Het was met oud en nieuw en ik vond het er wel leuk uitzien. Ik had de foto's geplaatst zonder na te denken over de gevolgen en dat het misschien zou kunnen suggereren dat ik de vernielingen had aangericht", aldus Alkema in een verklaring.

Dominique Weesie, directeur van GeenStijl, is niet van plan de foto's van de site af te halen. "Deze jongen heeft de halve gemeente gesloopt. Dat weten wij duizend procent zeker omdat we het hebben onderzocht én bewijs hebben. Ik heb geen greintje spijt dat we dit hebben geplaatst." Volgens GeenStijl heeft de hoorzitting van de RvdJ ook absoluut geen zin: "Wij erkennen de raad niet en gaan dus ook niet naar de zitting", aldus Weesie.

De hoorzitting van de RvdJ zal op 30 januari in Amsterdam dienen.

Met dank aan Emslander voor de submit.