Dakar Rally terug op onbekend terrein

Een jaar later dan gepland gaat de dertigste editie van de Dakar Rally van start. Niet op het vertrouwde Afrikaanse terrein, maar in het verre Zuid-Amerika.

Vandaag verschijnen 530 equipes (motoren, rallywagens en trucks) aan het vertrek in Buenos Aires. Ze krijgen 9578 kilometer voor de wielen, door Argentinië en Chili. Liefst 67 equipes rijden onder de Nederlandse vlag.

Vorig jaar was de dreiging van terreur in Mauritanië zo groot, dat de organisatie op het allerlaatste moment besloot voor het eerst in de historie de monstertocht af te gelasten. In Zuid-Amerika werd een veiliger cotinent gevonden. Directeur Etienne Lavigne verklaarde vrijdag dat de Dakar Rally niet vanzelfsprekend terugkeert naar Afrika. "De actualiteit in Afrika is helaas dramatisch. Elk jaar neemt het grondgebied af waar we mogen racen", aldus Lavigne.

De rally van 2009 omvat veertien etappes. Ruim 5500 van de 9578 af te leggen kilometers vallen onder de klassementsproeven. Op 17 januari is de finish, de coureurs keren dan terug in Buenos Aires. Het Nederlandse konvooi bestaat uit 32 motorrijders, twee quads, zeventien rallyauto's en zestien rallytrucks. Bij de trucks zijn de Brabanders Hans Stacey en Gerard de Rooy kanshebber op de eindzege. Stacey won in 2007 het vrachtwagenklassement.

Kijk ook op FOK!sport voor al het nieuws over Dakar 2009!


Dakar  (foto: ANP)