Toch veel geweld tegen hulpverleners

Hoewel politie, justitie en overheden vooraf hadden gewaarschuwd geweld tegen hulpverleners niet te tolereren, is dat op veel plaatsen in Nederland toch gebeurd tijdens de jaarwisseling. In zo'n twintig gemeenten waren brandweerlieden en politiemensen het doelwit van opgeschoten groepen jongeren.

In de Nijmeegse wijk Leuvensbroek pakte de politie negen mensen op die brandweer en politie hadden bekogeld met molotovcocktails. In Wijchen gooiden onbekenden een brandbom naar binnen bij een politiebureau. In het Limburgse Oirsbeek probeerden jongeren op het Marktplein papier en autobanden in brand te steken en bestookten ze de uitgerukte brandweer en politie met vuurwerk en flessen.

In het Brabantse Veen raakten twee agenten gewond tijdens schermutselingen met zo'n vijftig jongeren. In Zuidland bij Rotterdam keerde een groep van ongeveer 150 jongeren zich tegen de politie. Ze gooiden met stenen en vuurwerk.

Soortgelijke incidenten deden zich ook voor in Den Haag, Moerkapelle, Leiden, Purmerend, Zaandam, Hilversum, Uddel, Leiden, Oud-Beijerland, Bergschenhoek en Eemnes, Haarlem en de Friese plaatsen Burdaard en Blije.

Verder deden zich veel kleine incidenten voor, variërend van brandstichtingen en opstootjes tot vernielingen. In de vier grote steden pakte de politie honderden mensen op voor uiteenlopende zaken. De politie Haaglanden spande de kroon en hield 151 mensen aan voor onder meer openlijke geweldpleging en het afsteken van verboden vuurwerk. In de hofstad gingen 48 auto's in vlammen, tegen honderd vorig jaar. Ook in andere steden moesten voertuigen er aan geloven.

In Rotterdam verrichtte de politie 86 arrestaties. In Amsterdam en Utrecht ging het respectievelijk om zestig en 87 aanhoudingen. Het Openbaar Ministerie maakte gisteravond bekend dat in de vier grote steden in totaal 35 mensen via het zogeheten supersnelrecht vandaag of maandag voor de rechter moeten verschijnen.

Vuurwerkincidenten hebben zich voor zover bekend niet veel voorgedaan. Een man uit Emmen belandde in het ziekenhuis nadat hij het deksel van een carbidbus in zijn gezicht had gekregen. De Friese politie meldde 36 vuurwerkslachtoffers die voor behandeling naar een ziekenhuis moesten.

Het afgestoken vuurwerk veroorzaakte in de eerste uren van 2009 ernstige smog door fijnstof. In de regio Nijmegen ging het om 277 microgram per vierkante meter terwijl 200 microgram al ernstig is. In heel Nederland ging voor naar schatting 65 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in, 5 miljoen minder dan verwacht.

Weggebruikers en vuurwerkafstekers hadden overigens geen last van de door de ANWB aangekondigde zeer dichte mist. Die bleef uit.


Toch veel geweld tegen hulpverleners  (foto: ANP)