BelgiŽ heeft nieuwe regering

Na de val van het kabinet-Leterme op 19 december heeft België weer een nieuwe regering. Formateur Herman van Rompuy heeft vandaag een akkoord bereikt met de vijf coalitiepartijen (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten) over een doorstart.

Dat is bekendgemaakt na afloop van een urenlang overleg. Van Rompuy, tot dusver Kamervoorzitter, wordt de nieuwe premier. Stefaan De Clerck wordt volgens de Vlaamse publieke omroep VRT minister van Justitie als opvolger van Jo Vandeurzen. De christendemocraat De Clerck was in de jaren negentig ook minister van Justitie, maar moest aftreden na een kortstondige ontsnapping van kindermoordenaar Marc Dutroux.

Eerder werd al bekend dat minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael Van Rompuy opvolgt als Kamervoorzitter. De positie van Dewael wordt ingenomen door Kamerlid Guido De Padt, net als Dewael een liberaal. Hij is in België vooral bekend als kampioen parlementaire vragen stellen.

Het kabinet-Leterme moest aftreden na beschuldigingen de rechtsgang rond de verkoop van Fortis te hebben willen manipuleren. Leterme en Vandeurzen zouden daarbij een hoofdrol hebben gespeeld. Beide christendemocraten keren niet meer terug in de nieuwe regering.

Nieuwe regering in België (foto: ANP)