ProRail pakt 'treinen' aan

ProRail, de organisatie die het spoorwegennet in Nederland beheert, moet maatregelen nemen om het aantal zelfmoorden op het spoor drastisch te verlagen. Daarvoor moeten zij de handen ineen slaan met de overheid, stelt de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat in een onderzoek.

Vorig jaar pleegden 1353 mensen zelfmoord. 193 daarvan lieten zich door een trein doodrijden, het gemiddelde is 180 op jaarbasis. "We doen niet voldoende om doden op het spoor tegen te gaan. De aanpak moet strakker ter hand worden genomen. Er kan véél meer gebeuren rond het spoor", zegt Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie.

Een paar jaar geleden plaatste ProRail bij proef hekken bij dertien risicolocaties, veelal bij psychiatrische instellingen. Een woordvoerder van de Ivonne van de Ven Stichting, die zich inzet om zelfmoord te voorkomen, wil dat de proeven uitgebreid worden. "Ik ga ProRail daarom op zijn verantwoordelijkheid wijzen en zeggen dat het tijd is voor de volgende stap." ProRail zegt volgend jaar met een plan te komen om het aantal zelfmoorden op het spoor terug te dringen.