'Alle moslims moeten Palestijnen steunen'

De geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vandaag een religieus decreet uitgevaardigd, waarin hij moslims wereldwijd oproept om de Palestijnen tegen Israël te verdedigen.

"Alle Palestijnse strijders en alle vrome islamitische mensen wereldwijd, zijn verplicht om weerloze vrouwen, kinderen en mensen in de Gazastrook te verdedigen met alle mogelijk middelen. Degene die wordt gedood in deze legitieme strijd, wordt beschouwd als martelaar", zo verklaarde Khamenei voor de Iraanse televisie.

Khamenei had verder commentaar op sommige Arabische overheden die volgens hem 'aanmoedigend zwijgen' over de gewapende strijd.

Iran weigert al sinds jaar en dag om de staat Israël te erkennen. Israël beschuldigt Iran er van Hamas te voorzien van wapens, maar de regering in Teheran ontkent dit. Er wordt enkel morele steun gegeven.

Minister Ahmed Aboul Gheit meldde vandaag dat Hamas gewonde Palestijnse burgers de toegang tot Egyptische ziekenhuizen ontzeggen. Egypte staat klaar om de gewonden te verzorgen, maar de Palestijnse vluchtelingen worden bij de grens door Hamas tegengehouden.