'SP zoekt toenadering tot CDA'

SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen zegt vandaag in De Volkskrant dat zijn partij toenadering moet zoeken tot het CDA. Bij de volgende kabinetsformatie wil Marijnissen erbij zijn en niet weer door diezelfde CDA aan de kant worden geschoven. "Ik vind dat de SP er goed aan doet nu gesprekken te beginnen met het CDA." Het ziet er dus naar uit dat de SP een zwaai naar rechts wil maken en zich niet meer op de PvdA en GroenLinks richt.

Marijnissen vindt het een schande dat zijn partij in geen enkel college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigd is, terwijl de SP als grote winnaar uit de bus kwam tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2007. "Werkelijk een schande dat zoiets nog kan in de 21e eeuw. Ik merk dat veel CDA'ers -ik noem geen namen- verontwaardigd zijn over de wijze waarop de SP aan de kant is geschoven."

"Op de hogere burelen van het CDA horen ze natuurlijk ook dat er met ons valt samen te werken. We zijn bereid tot compromissen en we zijn helder", zo zegt Marijnissen, die er op wijst dat 'zijn' wethouders prima samenwerken met hun CDA-collega's. Onder andere in Eindhoven, Tilburg en Nijmegen zijn er SP-wethouders.

In Rotterdam en Amsterdam levert de SP stadsdeelwethouders. "Ik ben pas nog bij burgemeester Cohen geweest. Die zegt: de SP moet de volgende keer echt het college in. Een wijs man, die heeft wel in de gaten dat wij het college alleen maar beter maken."