Ophef om UWV-sponsoring Shani Davis

Een meerderheid van CDA, VVD, SP en D66 in de Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij het sponsorcontract dat uitkeringsinstantie UWV heeft gesloten met schaatser Shani Davis.

Het UWV mikt met de Amerikaan op grotere naamsbekendheid voor het Werkbedrijf. Per 1 januari gaat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) met UWV samenwerken in het Werkbedrijf dat zoveel mogelijk werkzoekenden aan een baan moet helpen en werkgevers aan personeel.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt sponsoring niet de manier om naamsbekendheid te winnen. "Het UWV rijdt een scheve schaats", zei hij gisteren. Stef de Blok (VVD) vindt de plannen "niet kunnen". "Geld van werkgevers en werknemers hoor je niet te besteden aan sponsoring", aldus SP'er Paul Ulenbelt. Fatma Koser Kaya (D66) wil vandaag opheldering van CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken), in het overleg over het arbeidsmarktbeleid. "Dit klinkt niet als een goed plan."

Een UWV-woordvoerder wilde eerder niet kwijt wat de overheidsinstantie kwijt is aan het sponsorcontract. Behalve dat het past in een "bescheiden campagne" om het Werkbedrijf naamsbekendheid te geven. Volgens hem kost Davis sponsoren minder dan een advertentie van een kwart pagina in alle landelijke dagbladen.

Het UWV stelt dat schaatsen een van de populairste sporten in Nederland is. "Miljoenen Nederlanders volgen de sport op televisie en de tribunes." En om het Werkbedrijf goed te laten functioneren, is het van belang dat werkzoekenden en werkgevers weten waar ze terecht kunnen voor hulp op de arbeidsmarkt.