'Bush' schoengooier geslagen na arrestatie'

De man die zijn schoenen naar de president van de Verenigde Staten gooide, heeft van de politie een flink pak rammel gekregen. Dat zegt zijn broer vandaag in een interview met de BBC. Officials van het Iraakse leger ontkennen, maar volgens Dargham al-Zaidi heeft zijn broer er een gebroken arm, gebroken ribben, blauwe plekken en ernstige inwendige bloedingen aan over gehouden.

"Hij heeft geen banden met de vorige regering", zegt een medewerker van het televisiestation van de journalist. "Zijn familie is onder Saddam zelfs vervolgd." Toch is al-Zaidi al driemaal van de weg gehaald en vrijgelaten; éénmaal door Irakezen, tweemaal door de Amerikanen - zijn ontvoerders blindeerden hem met zijn stropdas, ondervroegen hem langdurig over zijn schrijfsels en interesses, sloegen hem daarbij buiten westen, en lieten hem dan zonder losgeld gaan. Ook na interrogaties (en volgens Muntadar dus ook met 'speciale ondervragingstechnieken') van de VS werd hij vrijgelaten.

In Irak gingen ondertussen voor de tweede dag op rij overal in het land massa's Irakezen de straat op, om hun nieuwe nationale held te huldigen, en voor zijn vrijlating te demonstreren. Een Saoedische prins heeft zelfs al 10 miljoen dollar (7,5 miljoen euro) voor de schoenen geboden. 

De man zelf, Muntadar genaamd, heeft voor een politierechter inmiddels zijn daden bekend. Hij kan twee jaar cel krijgen voor het beledigen van twee staatshoofden. De dochter van de Lybische leider Ghadaffi, Aicha, noemt de daad "een overwinning van de mensenrechten", en zal zich met haar liefdadigheidsinstelling inzetten voor de vrijlating van Muntadar.