Zestien liften gesaboteerd in Zeister flat

De L-flat in Zeist wordt de laatste tijd geteisterd door een nog onbekende vandaal die het voorzien heeft op de liften in het 450 meter lange en dertien verdiepingen tellend gebouw. Alleen afgelopen week sloeg Jack de Knipper, zoals hij al wordt genoemd door de bewoners van de flat, al twee keer toe. In de nacht van vrijdag op zaterdag maakte hij zelfs alle zestien liften in de flat in de wijk Vollenhove onklaar. In oktober sloeg de knipper ook al twee keer in een week toe.

De vandaal beperkte zich aanvankelijk alleen tot het doormidden knippen van de kabels bij de bedieningskasten, maar afgelopen week knipte hij hele stukken kabel weg en vergreep hij zich ook aan de liftkabels in de liftschachten, die in hun geheel moeten worden vervangen. Het heeft niet tot gevaarlijke situaties geleid, maar het is voor de bewoners uiteraard erg lastig als ze geen gebruik kunnen maken van de lift. "Ik heb het zaterdag drie keer gedaan, en daarna kon ik de bank niet meer afkomen. Als ik de deur uitga denk ik heel goed na of ik wel alles bij me heb. Maar goed, ik kom de deur nog wel uit, er zijn hier ook genoeg mensen in een scootmobiel of met een rollator. Zij kunnen geen kant op", aldus een bewoner die zijn woning op de achtste etage heeft.

De politie en De Kombinatie, de woningbouwcorporatie die de flatwoningen verhuurt, hopen de dader zo snel mogelijk te kunnen pakken. "We hebben een goed contact met buurtbewoners en de huismeester, maar het moet maar net gezien worden", aldus politiewoordvoerder Talia Luckel. "We zijn in gesprek met een beveiligingsbedrijf om meer surveillances uit te laten voeren en gaan nog meer camera’s op hangen",  zo zegt directeur Willem de Bruin van De Kombinatie.