'Aantal neonazi's in 4 jaar vertienvoudigd'

Eerder vandaag meldden we al dat de onderzoekers van de Anne Frank Stichting de PVV van Geert Wilders als extreemrechts bestempelen in de Monitor Racisme en Extremisme. De onderzoekers concluderen in hetzelfde rapport dat het aantal neonaziactivisten in vier jaar tijd is vertienvoudigd van veertig naar vierhonderd.

De activisten behoren niet tot politieke partijen, maar wel tot organisaties als Blood & Honour RVF en Voorpost. De terugkeer van het nationaalsocialisme, het verheerlijken van geweld en het rechtvaardigen van een gewapende strijd tegen instanties als politie, overheid en inlichtingendiensten, zijn de voornaamste speerpunten van deze bewegingen volgens de onderzoekers.

De schrijvers van het rapport zijn van mening dat de AIVD een te beperkte definitie van racisme hanteert. De AIVD vindt dat het wel meevalt met de problematiek rondom neonazi's. "Binnen sommige jongerenculturen wordt identiteit ontleend aan rechtse symboliek. Het verbale en uiterlijke vertoon dat deze jongeren daarbij aanmeten wordt doorgaans weliswaar als rechtsextremistisch gezien, maar is dat in feite niet", aldus een reactie van de AIVD.

Het rapport maakt verder nog melding van het aantal zogenaamde Lonsdalejongeren, die discrimineren, voor overlast zorgen en bij geweldsincidenten betrokken zijn, allen doorgaans gericht tegen andere rassen en geloven.

Tot slot is de islamofobie ook toegenomen. Het gaat hierbij om rechtsextremistisch geweld en discriminatie tegen de moslimgemeenschap en het steeds meer 'normaal vinden' van anti-moslimuitspraken.

Het volledige rapport is hier (pdf) te downloaden.