Wall Street zucht onder fors banenverlies

De Amerikaanse aandelenbeurzen kregen vandaag een opdonder van slechte cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid. De slechte werkgelegenheidscijfers voedden de angst onder beleggers dat de financiële crisis zich als een olievlek naar alle sectoren van de Amerikaanse economie uitspreidt.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde halverwege de handelsdag 1,3 procent lager op 8270 punten. De breed samengestelde S&P 500 index daalde 1,1 procent tot 835 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 0,7 procent omlaag naar 1436 punten. In november daalde het aantal banen met ruim een half miljoen, het zwaarste banenverlies in een maand sinds december 1974. De werkloosheid kwam uit op 6,7 procent, het hoogste niveau sinds 1993.

Beleggers zijn bang dat consumenten door het verliezen van banen minder zullen uitgeven, waardoor winstprognoses van bedrijven somberder worden. Stukken werden over de hele breedte van de hand gedaan. Op de valutamarkt was de euro 1,2670 dollar waard. Eerder op de dag was de Europese munt 1,2640 dollar waard.
Submitter:  Bron: ANP