Inburgeringsdoelen ook in 2009 niet gehaald

Het doel om zestigduizend migranten per jaar te laten inburgeren wordt ook volgend jaar niet gehaald. Dat zei minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) vanmiddag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van zijn begroting.

Vorige week zei de bewindsman al dat hij erg geschrokken was van de stand van inburgering in Nederland. Het doel om zestigduizend migranten die slecht Nederlands spreken op cursus te sturen wordt dit jaar bij lange na niet gehaald. "We zitten nu ergens rond de dertigduizend." Van der Laan voegde daaraan toe dat het aantal van zestigduizend volgend jaar ook niet zal worden gehaald, ook al zet iedereen alle zeilen bij.

De ambitie wordt echter niet naar beneden bijgesteld. "We moeten alles uit de kast halen, nog deze kabinetsperiode moeten we uitkomen op zestigduizend." Dat zijn geen grote woorden, benadrukte de nieuwe minister. "Het is gewoon de kabinetsdoelstelling."

Van der Laan hamerde op de noodzaak dat nieuwkomers de Nederlandse taal leren. "Dat is het allerbelangrijkste wat ik de afgelopen drie weken heb geleerd. Taal en opvoeding, daar ligt de sleutel van de integratie."