VNG wil meer koopzondagen per jaar

Gemeenten mogen jaarlijks maximaal twaalf zondagen als koopzondag aanwijzen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil van deze regel af en stelt voor dat er maximaal twintig koopzondagen mogen worden georganiseerd per jaar.

In gemeenten die een grote toeristische toeloop hebben, mogen winkeliers elke zondag van het jaar open zijn. Die koppeling met het toerisme is volgens de VNG achterhaald. Zij zou veel liever zien dat het aantal koopzondagen bijvoorbeeld afhangt van de behoefte die winkeliers en consumenten daar aan hebben. Verder moeten gemeenten de kans krijgen om in bepaalde gevallen meer dan twintig koopzondagen toe te staan, oplopend tot 52, zo zegt VNG.

De VNG krijgt bijval van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Een ruimere opstelling van winkels op zondag kan "zeker in de huidige economische situatie zorgen voor een impuls van de bestedingen", aldus het CBL. De VNG brengt hun standpunt morgen ter sprake in de Tweede Kamer tijdens gesprekken over wijzigingen in de Winkeltijdenwet.