Vergunning Nuoncentrale Eemshaven vernietigd

De vergunning die de provincie Groningen aan Nuon had gegeven om een elektriciteitscentrale in de Eemshaven te bouwen is vernietigd. De Raad van State verklaarde woensdag een aantal bezwaren van de Stichting Natuur en Milieu en Greenpeace gegrond.

De provincie had Nuon vorig jaar juli een vergunning gegeven voor een zogeheten multifuel elektriciteitscentrale op het industrieterrein Eemshaven. De Raad van State oordeelt dat de uitstoot van dioxinen, fluoride en andere giftige stoffen en zware metalen die in de vergunning wordt toegestaan lager had kunnen zijn. En omdat hiervoor een zogenoemde minimalisatieverplichting bestaat, had dit ook gemoeten.

Natuur en Milieu, Greenpeace en een aantal omwonenden hadden ook gevraagd de vergunning te vernietigen omdat deze te weinig bescherming zou bieden tegen geluidsoverlast, lichthinder, aantasting van natuurwaarden in het Waddenzee-gebied, CO2-uitstoot en stikstofoxiden, en tegen aantasting van woongenot en veiligheid. Die pogingen verwierp de Raad van State.

Nuon was niet direct in staat een reactie te leveren.