Luxemburg wil grondwet wijzigen

Het Groothertogdom Luxemburg wil zijn grondwet aanpassen. Aanleiding is de weigering van groothertog Henri, die bekend staat als een vroom katholiek, om de euthanasiewet in zijn land te ondertekenen.

Euthanasie is in het groothertogdom al jarenlang een heet hangijzer. In februari keurde het parlement met een nipte meerderheid van 30 ja-stemmen tegen 26 nee-stemmen en drie onthoudingen de wet goed. Volgens het ontwerp kan een arts actief het leven beëindigen van een patiënt die ondraaglijk lijdt zonder uitzicht op herstel en mag hij helpen bij zelfmoord.

In Luxemburg moet elke door het parlement goedgekeurde wet binnen de drie maanden ook 'goedgekeurd' en 'afgekondigd' worden door de groothertog om geldig te zijn. Premier Juncker van Luxemburg zei gisteren dat hij 'diep respect' had voor de weigerachtige houding van de groothertog. "Maar ik denk niet dat de groothertog zich kan verzetten tegen de beslissing van een democratisch parlement," verklaarde hij.

De Luxemburgse politici willen nu een grondwetswijziging doorvoeren, kondigde Juncker aan: het artikel dat bepaalt dat de groothertog een wet moet goedkeuren, wordt geschrapt. De afkondiging door de vorst blijft behouden, maar dat is volgens Juncker een loutere formaliteit.

Groothertog Henri van Luxemburg is familie van wijlen koning Boudewijn van België. De crisis doet dan ook denken aan een gelijkaardige crisis uit 1990 in België, toen Boudewijn weigerde de abortuswet te ondertekenen. De Belgische regering verklaarde toen de koning voor één dag 'in de onmogelijkheid te regeren' en liet de wet afkondigen zonder zijn handtekening.