'PVV-voorstel reljeugd opsluiten discriminatoir'

In de Tweede Kamer is gisteravond met verontwaardiging gereageerd op het voorstel van PVV-Kamerlid Sietse Fritsma om ouders van minderjarige Turkse of Marokkaanse raddraaiers op te sluiten en eventueel hun paspoort af te nemen en het land uit te zetten. Autochtone ouders van relschoppers die hetzelfde misdrijf plegen, hoeven niet de cel in. "Wat u zegt is pure discriminatie", zei Rita Verdonk (TON).

Fritsma kwam met de maatregel tijdens de behandeling van de begroting van minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA). Aanleiding om apart te gaan straffen is de aanhoudende 'golf van Marokkaanse straatterroristen' die Nederland overspoelt. De problemen in Gouda en een verstoorde lampionnenoptocht in een Haagse probleemwijk voerde Fritsma op als voorbeeld.

De ouders van deze probleemjongeren, veelal van Turkse of Marokkaanse komaf, zouden ook moeten worden gestraft met een gevangenisstraf als het gedrag van hun kinderen niet verbetert. En als de jongeren volharden in hun agressie en in het bezit zijn van een dubbel paspoort, moet de Nederlandse nationaliteit worden afgenomen en worden ouders en kind het land uitgezet. "Het is een triest gegeven wanneer ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen. Met een gevangenisstraf in het vooruitzicht gaan ze beter hun best doen", lichtte Fritsma zijn voorstel toe.

De gevangenisstraf geldt niet voor jongeren of ouders van Nederlandse afkomst. "Je moet het probleem aanpakken bij de bron, jongeren met een Marokkaanse of Turkse achtergrond zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit." En Nederlanders van Turkse of Marokkaanse komaf worden alleen het land uitgezet als ze twee paspoorten hebben. "Je kunt niet iemand statenloos maken."

Dit onderscheid kwam hem op forse, Kamerbrede, kritiek te staan. "U bent echt niet goed wijs", zei Boris van der Ham (D66), die hierin werd bijgevallen door Paulus Jansen (SP). "Een Marokkaanse jongere die een homo mishandelt moet een andere straf krijgen dan een autochtone jongere die een homo mishandelt?", zo vroeg Verdonk. "Het delict is hetzelfde, maar je kunt ze niet hetzelfde behandelen. Bij Marokkanen komt geweld tegen homo's veel vaker voor en is vaak ideologisch gedreven", zei Fritsma. Dat Verdonk hem vervolgens beschuldigde van discriminatie, deed de PVV'er af als een 'goedkoop argument'.

Het CDA riep Fritsma op om niet alleen voorstellen te lanceren, maar ook eens met een initiatiefwetsvoorstel komt.

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) deed het voorstel af als een 'absoluut volstrekt inconsequente redenering'. "U wilt onderscheid maken tussen Nederlanders en Nederlanders." De PvdA wil een aparte positie creëren voor jeugdigen en jongvolwassenen. Het is volgens de sociaaldemocraten niet meer van deze tijd dat 'een doorgewinterde 17-jarige crimineel die tekeer gaat, weg kan komen met een relatief lichte jeugdstraf, terwijl een 19-jarige die kinderlijk de fout is gegaan, standaard als volwassene worden berecht'.


'PVV-voorstel reljeugd discriminatoir'  (foto: DAG)