Korting op zorgpolis voor orgaandonor

Nederlanders die zich laten registreren als orgaandonor, kunnen jaarlijks tot ongeveer 120 euro premiekorting op hun ziektekostenverzekering krijgen. De vier grootste zorgverzekeraars en zorgadvieskantoor SEZ hopen met de nieuwe donorpolis 'enkele tienduizenden' verzekerden zo ver te krijgen om hun organen en weefsel na hun dood beschikbaar te stellen. De verzekeraars Ohra, Menzis, Fortis ASR en Avero Achmea zullen de donorpolis vanaf vandaag aanbieden.

De verzekeraars laten weten dat de nood hoog is. Nederland kent een wachtlijst van 1400 personen die wachten op een nier, longen of een hart. Jaarlijks overlijden ongeveer 160 mensen omdat er niet op tijd een donor gevonden kon worden. Voor patiënten die wachten op een nieuwe nier is de wachttijd vier en een half jaar."Met de premiekorting op hun zorgpolis prikkelen we mensen om zich te laten registreren", laat Nils Karssens van het Reeuwijkse SEZ, dat na de donorregistratie bijhoudt of verzekerden donor willen blijven, weten. "Want hoewel mensen wel donor willen zijn, komt het lang niet altijd tot registratie."

De speciale donorpolis is af te sluiten voor iedereen die al verzekerd is bij één van de vier grootste verzekeraars, maar ook voor mensen die dit jaar nog van verzekering wisselen en zich via donorpolis.nl laten registreren. Deelnemers krijgen acht tot tien procent korting op de basiszorgpremie, dat bij de meeste verzekeraars voor dit jaar tussen de 1100 en 1200 euro ligt. Daarnaast wordt er ook korting gegeven op de aanvullende dekkingen, waarmee een totaalkorting van 120 euro behaald kan worden. 

"Als werknemers collectief kortingen bij de zorgverzekeraars kunnen krijgen, dan moest het ons voor orgaandonoren ook lukken", aldus Karssens van SEZ over de onderhandelingen. "En dat is voor het eerst gebeurd." Ook verzekeraars hebben baat bij de nieuwe polis: hoe meer donoren geregistreerd worden, hoe meer patiënten geholpen kunnen worden die nu jaarlijks vele dure medische behandelingen moeten ondergaan. De zorgkosten zullen dus uiteindelijk lager worden. Daarnaast ontvangt het SEZ vijf euro per afgesloten donorpolis van het ministerie van Volksgezondheid en het NIGZ om een actuele registratie de komende jaren te garanderen.