Distributiecentra Albert Heijn in staking

De distributiecentra van Albert Heijn staken vanaf maandag. Albert Heijn is niet genoeg ingegaan op de eisen voor een nieuwe CAO. Dit heeft FNV Bondgenoten bekendgemaakt. Wat de gevolgen zullen zijn, weet een woordvoerder van Albert Heijn niet. Het bedrijf hoopt volgens hem dat FNV binnen 48 uur terugkeert aan de onderhandeltafel.

Waar de estafetteacties precies beginnen, wil FNV niet bekendmaken, uit vrees dat Albert Heijn anders de kans krijgt zich voor te bereiden. Albert Heijn heeft zes distributiecentra in het land, die in totaal achthonderd supermarkten bevoorraden. Bij de centra werken volgens FNV 3300 vaste krachten en 1500 uitzendkrachten.

Bestuurder van FNV Bondgenoten Lex Makkinje stelt dat Albert Heijn niet voldoende is ingegaan op de eisen voor een betere cao voor de werknemers van de distributiecentra. Zo zou het bedrijf niet willen praten over het oplossen van de werkdruk en een maximumpercentage voor uitzendkrachten. Makkinje verwacht dat de medewerkers mee zullen doen aan de acties.

FNV had Albert Heijn een ultimatum gesteld. De supermarktketen moest voor vandaag 16.00 uur ingaan op de eisen van de FNV. Dit heeft Albert Heijn volgens FNV niet gedaan. Een woordvoerder van Albert Heijn stelt echter dat het bedrijf voor 16.00 uur een brief heeft gestuurd, waarin de supermarktketen aangeeft bereid te zijn bepaalde punten van tafel te halen. Om welke punten dit gaat, wil hij niet zeggen.

Albert Heijn hoopt dat de acties nog te voorkomen zijn, zegt de woordvoerder. "We zullen het betreuren als het toch zover komt." De gevolgen van de acties hangen volgens hem af van verschillende factoren. "Bijvoorbeeld hoe lang de actie duurt en of de FNV wil dat de schappen leeg komen te liggen."

Makkinje denkt dat klanten in het begin niets van de staking merken. "Albert Heijn heeft de winkels extra bevoorraad. Na een aantal dagen zullen de klanten het echter wel gaan merken." Hoe lang de acties duren, weet hij niet. "We gaan ermee door, totdat Albert Heijn aan onze eisen voldoet."


Hamsteren!  (foto: DAG)