Geld spaarders Icesave voor kerst terug

Gedupeerde spaarders van de IJslandse bank Icesave kunnen hun geld vanaf half december tegemoetzien. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) laat vandaag in antwoord op Kamervragen weten dat De Nederlandsche Bank begint met het overmaken van het geld, dat voor de kerst terug zou moeten zijn bij alle spaarders.

Ongeveer honderdduizend Nederlandse spaarders hebben voor in totaal tussen de 1,6 en 1,7 miljard euro aan tegoeden bij het omgevallen Icesave ondergebracht. IJsland vergoedt de tegoeden bij de internetspaarbank tot een bedrag van twintigduizend euro. De Nederlandse regering heeft IJsland hiervoor geld geleend. De rest, tot een maximum van honderdduizend euro, wordt vergoed door Nederland.

Wie meer dan een ton heeft uitstaan krijgt het restbedrag vooralsnog niet terug. Het zou gaan om 470 mensen, met in totaal veertig miljoen euro. Deze mensen hebben zich verenigd in een belangengroep om te voorkomen dat zij het schip in gaan voor de bedragen boven de honderdduizend euro die zij op IJsland stalden. Britse spaarders krijgen wel al hun geld terug. De Britse overheid garandeert alles.


Geld spaarders Icesave voor kerst terug  (foto: DAG)