Eric O. krijgt schadevergoeding Staat

Eric O. heeft met de Nederlandse staat overeenstemming bereikt over de schadevergoeding die hij krijgt toegekend. De marinier loste in december 2003 in Irak twee waarschuwingsschoten op een groep Irakezen die een vrachtwagen wilde plunderen. Daarbij kwam een van hen om het leven. Het Openbaar Ministerie vervolgde O. voor het overtreden van de geweldsinstructies, maar hij werd hiervan tot tweemaal toe vrijgesproken.

Het OM in Den Haag laat vandaag weten dat de staat en O. een schikking hebben getroffen. Over de hoogte wil het niets zeggen. Ook het advocatenkantoor van O.'s raadsman Geert-Jan Knoops wil daarover niets kwijt. Er zou 450 duizend euro zijn geclaimd.

Nadat marinier O. door zowel de rechtbank als het gerechtshof was vrijgesproken, kreeg hij van het gerechtshof al tienduizend euro toegekend voor de zes dagen die hij in voorlopige hechtenis had gezeten en voor de gemaakte proceskosten, licht het OM toe. Hij had driehonderdduizend euro geclaimd. Voor het claimen van psychisch geleden schade diende een civiele procedure te worden gestart. De schikking die nu is getroffen is voor deze immateriële schade en voor de proceskosten van de civiele procedure.

Het OM laat weten te erkennen dat de vervolging 'grote consequenties' heeft gehad voor O. "Er zitten betreurenswaardige kanten aan de zaak", stelt het OM. "Zo is het terughalen uit Irak en de wijze waarop dat is gebeurd extra belastend geweest. Het OM wil met de schadevergoeding bijdragen aan het herstel van de goede naam van Eric O." Verder ziet het OM de schikking als afronding: "Hiermee is het nu helemaal klaar, we kunnen nu naar de toekomst gaan kijken."


Eric O. krijgt schadevergoeding Staat  (foto: DAG)