'Begrotingsnorm EU wordt opgerekt'

De verwachting is dat de begrotingsregels die de Europese Commissie (EC) hanteert tijdelijk worden versoepeld. Het begrotingstekort mag daardoor boven de drie procent uitkomen, zonder dat er direct een sanctie volgt. EC-voorzitter Barroso zal naar verwachting vandaag een plan presenteren om de Europese economie te stimuleren.

Lidstaten die een begrotingstekort hebben van meer dan drie procent worden niet gestraft, maar juist geholpen om het tekort weer zo snel mogelijk onder de drie procent te krijgen. Deze maatregel moeten de lidstaten echter wel zelf financieren.

Er kan van de EU-begrotingsregels worden afgeweken, als een lidstaat buiten de eigen schuld in de problemen komt, zoals het geval kan zijn met de huidige financiële crisis. "We zullen gebruik maken van de flexibiliteit van de regels", aldus een bron die RTL Z citeert.

Frankrijk en Duitsland hadden al eerder aangedrongen op een versoepeling van de regels omtrent het begrotingstekort. Beide landen roepen vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung alle lidstaten op om één procent van het bruto binnenlands product aan te spreken om de economie te stimuleren.