'Geef vrachtwagens en bussen vaker eigen rijbaan'

Vrachtwagens en lijnbussen moeten op veel meer plekken hun eigen stroken krijgen. Deze kilometerslange doelgroepstroken moeten zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. Dit is een van de dertig voorstellen die werkgeversvereniging voor het beroepsvervoer Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) gisteren deed tijdens haar jaarcongres.

De plannen moeten de infrastructuur verbeteren en tegelijkertijd de uitstoot van CO2 reduceren. De voorstellen zijn vooral gericht op de doorstroming van het verkeer. Doelgroepenstroken zorgen er volgens KNV voor dat niet alleen vrachtwagens en bussen, maar ook auto's op reguliere rijbanen vlotter doorrijden. Op sommige plekken bestaan al doelgroepenstroken, maar KNV wil dat er meer en langere stroken voor vrachtwagens en bussen komen.

Een betere doorstroming op de Nederlandse wegen is ook goed voor het milieu, stelt de werkgeversvereniging. De vervoerders willen daarom maatregelen van de overheid om het wegennet uit te breiden.

KNV erkent dat het uitbreiden van de capaciteit op termijn kan leiden tot een verhoogde uitstoot van CO2, omdat vervoer over de weg aantrekkelijker wordt. Daarom wil de organisatie meer investeringen in schone voertuigen. De woordvoerder benadrukt dat de maatregelen alleen zin hebben als ze gezamenlijk worden uitgevoerd.

"En we willen dat er snel werk wordt gemaakt van de aanleg van parkeerplaatsen bij stations", zegt de woordvoerder van KNV. "Goede voorzieningen bij stations zijn de enige manier om automobilisten in de trein te krijgen."

Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft kritiek op de voorstellen van de KNV. Er zou teveel de nadruk worden gelegd op het beperken van de CO2-uitstoot. Er zijn volgens de ondernemersorganisatie voor het goederenvervoer meer maatstaven waaraan een betere doorstroming kan worden gemeten zoals een goede bereikbaarheid. TLN betreurt het dat KNV met geen woord rept over kilometerbeprijzing.


Foto bij: 'Geef vrachtwagens en bussen vaker eigen rijbaan'  (foto: DAG)