Overblijfselen Copernicus ontdekt

Sinds we de techniek beheersen om DNA te lezen, zijn al heel wat 'mysteries' opgelost. Wetenschappers zijn nu van mening dat ze de overblijfselen van Nicolaus Copernicus hebben geïdentificeerd.

Het gaat om het DNA van een skelet dat in 2005 is gevonden in een kathedraal in Polen. Dit DNA blijkt na onderzoek overeen te komen met een haar die op één van de zestiende-eeuwse boeken van Copernicus heeft gelegen. Hiernaast blijkt ook de reconstructie van de schedel gelijkenissen met bestaande portretten van de astronoom te vertonen.

Copernicus (Thorn, 19 februari 1473 - Frauenburg, Ermland, Pools-Litouwse Gemenebest, 24 mei 1543) is bekend geworden met de door hem ontwikkelde theorie dat de zon, en niet de aarde, het middelpunt van het zonnestelsel is. Zijn vader, een rijke koperhandelaar, stierf in 1483 toen Copernicus tien jaar was. Van zijn moeder, Barbara von Watzenrode, is weinig bekend. Van Copernicus is bekend dat hij naast kanunnik (koorheer), ook belangrijk was als wiskundige, arts, jurist en sterrenkundige, maar hij werd echt bekend door zijn heliocentrische theorie van het zonnestelsel. Deze theorie zorgde voor een omwenteling in het wetenschappelijk denken van zijn tijd en in het bestaande wereldbeeld.

Levensverhaal Copernicus

Dubbelganger van de zon ontdekt


Nicolaus Copernicus (foto: DAG)