Omzet Nederlandse horeca gedaald

De Nederlandse Horeca zal het vierde kwartaal waarschijnlijk last blijven houden van dalende omzetten. "In de huidige economische context moeten we rekening houden met een teruggang", aldus een woordvoerder van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde dat de inkomsten binnen de horeca in het derde kwartaal met 0,7 procent afnamen ten opzichte van vorig jaar. Dit is de eerste daling in vier jaar.

Vooral in cafés en restaurants zijn de dalingen sterk, met dalingen van respectievelijk 1,8 en 1,7 procent. Volgens het CBS kwamen er niet alleen minder klanten, de klanten die er waren spendeerden ook nog eens minder geld. Dit is terug te zien in de verkoopcijfers van cafés en restaurants die zelfs 5 procent of meer daalden. 

Het verlies in de omzet heeft de horeca deels weten te compenseren door middel van prijsverhogingen. De prijzen in restaurants stegen bijna met 5 procent, cafés werden gemiddeld 3,8 procent duurder. De hogere prijzen verwijt de horeca zelf aan het feit dat de uitgaven aan energie en voedingsmiddelen sterk zijn gestegen. Ook zijn de personeelskosten en de inkoopkosten voor drank gestegen.

De lagere omzetten zijn niet te wijten aan het rookverbod volgens het CBS. Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer speelt het afnemende consumentenvertrouwen een grotere rol. Dit was het tweede kwartaal ook al vernomen. Discotheken en kleine cafés lijden wel zware verliezen door het rookverbod, in sommige gevallen gaat het over dalingen van 25 procent.