Vijf jaar celstraf geëist voor branden 't Zandt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Groningen vijf jaar celstraf geëist tegen Johnny B., de vermeende pyromaan van 't Zandt. B. wordt ervan verdacht de inwoners van het Groningse dorp in de laatste maanden van vorig jaar te hebben geteisterd met brandstichtingen.

Volgens het OM heeft B. sinds augustus 2007 drie keer brand gesticht in woningen en schuurtjes in t Zandt. Daarnaast vermoedt justitie dat hij vier keer een poging tot brandstichting heeft gedaan en eenmaal voorbereidingen daartoe. Ook wordt de man verantwoordelijk gehouden voor de anonieme dreig- en poederbrieven die in maart en mei van dit jaar naar inwoners van t Zandt, RTV Noord en de politie werden gestuurd.

In totaal gaat het om twintig brandstichtingen en pogingen daartoe in 't Zandt en omgeving. Bij alle brandstichtingen waarvan B. wordt verdacht, werd een brandende kaars in een met wasbenzine gevulde fles gebruikt om de brand te stichten. Om de fles was papier gelegd, besprenkeld met benzine.

De politie stelde tijdens het onderzoek naar de branden camera's in het dorp op en luisterde telefoons af. Uiteindelijk riep de recherche zelfs de hulp van het leger in om de pyromaan in de kraag te vatten.

B. ontkent iets met de brandstichtingen te maken te hebben. "Ik weet niet waarom mijn DNA is gevonden, dat weet de echte dader misschien wel", zei hij tijdens de rechtszaak. Ook ontkent hij dat hij de elf poeder- en dreigbrieven heeft geschreven.

Uitspraak is op 1 december.