Vertraging bij atoomtransport door hevig protest

Een trein met 23 ton kernafval heeft dit weekeinde tijdens een rit van het Franse La Hague naar het noorden van Duitsland forse vertraging opgelopen door acties van duizenden betogers.

Het is het grootste protest tegen het transport van kernafval tussen een opwerkingsfabriek in La Hague en een opslag in het Duitse Gorleben sinds 2001.

Ongeveer 15.000 actievoerders zouden zich op verschillende plekken langs de route hebben opgesteld. Het transport kwam gisteren net aan de Franse kant van de grens tussen Frankrijk en Duitsland gedurende twaalf uur stil te liggen, nadat drie actievoerders zich aan de rails hadden vastgeketend. Vandaag staken honderden betogers barricades in brand op het spoor bij Hitzacker in Nedersaksen in Duitsland. De actievoerders staken tevens vuurwerk af.

Het radioactieve afval wordt in het Duitse Dannenberg op vrachtwagens geladen voor de laatste 20 kilometer van het transport naar Gorleben. Het afval wordt morgen in Gorleben verwacht. De Duitse politie heeft ongeveer 16.000 agenten ingezet langs de route.

Vertraging bij atoomtransport door hevig protest  (foto: ANP)