Nieuwe poging prostitutieleeftijd te verhogen

Het CDA heeft vandaag opnieuw geprobeerd de minimumleeftijd voor prostitutie te verhogen van 18 naar 21 jaar. De regeringsfractie denkt dat misstanden in de sector daardoor beter kunnen worden aangepakt.

Maar een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt er nog altijd niet van overtuigd dat de minimumleeftijd daarvoor omhoog moet. Toch deed CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma tijdens een debat over de begroting van het ministerie van justitie een nieuwe poging.

Uit onderzoek blijkt volgens hem dat 90 procent van de prostituees in Nederland onder dwang werkt. Vaak gaat het om jonge vrouwen, onder wie meisjes met een laag IQ en meisjes met borderline. Ze worden vaak voor hun achttiende geronseld door loverboys en pooiers, stelde Van Haersma Buma.

Behalve het CDA pleitten tot nu toe ook de ChristenUnie, de PVV en de SGP ervoor de minimumleeftijd voor prostitutie te verhogen tot 21 jaar. De VVD is daar vooralsnog niet voor en ook coalitiegenoot PvdA en oppositiepartijen als GroenLinks zien er geen heil in, omdat ze niet denken dat zo'n verhoging helpt. De christendemocraat Van Haersma Buma wees de PvdA en GroenLinks erop dat hun partijgenoten in Amsterdam er juist om hebben gevraagd de leeftijd te verhogen.