De Amerikanen gaan massaal stemmen

De Amerikanen mobiliseren zich op dit moment volop om hun nieuwe president te kiezen. Obama komt als favoriet naar voren in de meeste peilingen en zou wel eens de eerste zwarte president van de Verenigde Staten kunnen worden.

In het hele land staan lange wachtrijen bij de stembureaus. Om 18 uur GMT waren alle bureaus in alle staten geopend, inclusief in de westelijk gelegen eilandengroep Hawaii.

De kiezersaantallen in de staten waar de uitslag op landelijk niveau doorslaggevend zal zijn, bereiken ongekende hoogten. "De deelname is fenomenaal", gaf de verantwoordelijke voor kiesaangelegenheden in Virginia, Jean Jensen, aan en benadrukte daarbij dat om 10 uur 's morgens lokale tijd (15u GMT) meer dan 40% van de geregistreerde kiezers al gestemd had. Voorts is men volgens officiële bronnen in de staat Ohio zelfs op weg naar een recorddeelname van 80%.

Naar schattingen van experts zou het aantal kiezers in het hele land kunnen oplopen naar 130-135 miljoen. In 2004 gingen 120 miljoen mensen naar de stembus. In de dagen voorafgaand aan de officiële verkiezingsdag hebben rond de 31 miljoen kiezers alvast hun stem uitgebracht in het dertigtal staten waar vervroegd kiezen was toegestaan.

Officieel zijn er nog geen belangrijke incidenten gemeld. De website 866ourvote.com rapporteert echter dat er kiezers in Ohio op onverklaarbare wijze uit de verkiezingslijsten zijn verdwenen. Rockthevote.com, een andere website, meldt dat in de staat Virignia meer studenten als kiezer ingeschreven staan dan dat daar wettelijk toegestaan zou zijn. Dit zou mogelijk voor problemen kunnen zorgen. Eveneens komen er geluiden uit diverse staten dat kiezers SMS-jes zouden ontvangen die hen betreffende de locatie en openingstijden van hun stembureau in de war trachten te brengen.