CDA stelt strafmaat ter discussie

Het CDA stelt vandaag tijdens de behandeling van de justitiebegroting de strafmaat in ons land ter discussie. Minister Hirsch Ballin moet de hoogte van de straffen vergelijken met het buitenland. Blijkt het dat criminelen in Nederland eerder vrijuit gaan dan in andere landen, dan moet de strafmaat omhoog.

"Dat onderzoek is niet vrijblijvend. Als blijkt dat we een soft strafrechtbeleid hebben en internationaal laag straffen, moeten de straffen omhoog", aldus CDA'er Van Haersma Buma. Tijdens een werkbezoek aan New York bleek dat het buitenland onze straffen erg laag vindt. "Agenten van de FBI vonden het raar dat mensen met zulke lage straffen hier wegkomen. Bij bepaalde delicten, zoals drugs en kinderporno, denk ik ook dat we erg laag zitten."

Naast de strafmaat moet er ook worden gekeken naar de tijd dat veroordeelden daadwerkelijk vastzitten. Volgens Van Haersma Buma komen criminelen in Engeland en de VS vaak veel eerder vrij, wegens gebrek aan celruimte. "Bovendien zijn bij ons ook al een aantal straffen omhoog gegaan, is het detentiesysteem versoberd en is invrijheidsstelling voorwaardelijk geworden. We moeten kijken of dat genoeg is."