'Eindhoven wil klantenpas coffeeshops'

In de strijd tegen drugscriminaliteit en drugstoerisme wil de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel een klantenpas invoeren voor coffeeshops in de stad. Alleen Eindhovenaren kunnen een pas krijgen. Het is een van de ideeën in de strijd tegen drugsoverlast.

"Het probleem is urgent en ik wil stappen maken. Ik vind dat Eindhovense coffeeshops niet meer moeten verkopen dan nodig is om te voldoen aan de Eindhovense behoefte", aldus Van Gijzel. Het idee valt niet in goede aarde bij coffeeshops en omliggende gemeenten. De gemeenten denken dat zij door een dergelijke maatregel juist meer drugsoverlast zullen krijgen.

De discussie over coffeeshops en de daarmee samenhangende overlast laaide vorige week weer op, toen Roosendaal en Bergen op Zoom besloten om alle coffeeshops op termijn te sluiten. De regels die de gemeenten hanteren zijn in de tussentijd flink aangescherpt.

Later deze maand vindt er een 'gedoogconferentie' plaats in Maastricht. Maastricht vindt dat grensgemeenten tot een gezamelijk standpunt moeten komen om de overlast tegen te gaan.