Jomanda voor rechter in zaak-Millecam

Medium Jomanda en twee alternatieve artsen moeten vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen in verband met de dood van actrice Sylvia Millecam, tijdens een zogeheten pro-formazitting op de rechtbank in Amsterdam.

Millecam overleed in 2001 aan borstkanker. Ze liet zich behandelen door Jomanda en de twee alternatieve genezers. De actrice wilde geen chemokuur en stond sceptisch tegenover de reguliere geneeskunde.

Volgens justitie zijn de drie verdachten schuldig aan onder meer het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het onthouden van de benodigde medische zorg. Ze zouden Millecam hebben wijsgemaakt dat ze aan een niet kwaadaardig gezwel leed en dat een operatie niet nodig was. Jomanda zou haar tijdens healings hebben ingedeeld bij personen met een bacteriële infectie in plaats van bij kankerpatiënten.

Justitie besloot in 2006 de drie niet te vervolgen omdat er onvoldoende aanwijzingen zouden zijn voor strafbare feiten. Het gerechtshof in Amsterdam sprak in april echter uit dat het OM alsnog tot vervolging moest overgaan. Die uitspraak werd gedaan in een zaak die was aangespannen door de Vereniging tegen de Kwakzalverij en de Stichting Skepsis.

Jomanda bij standbeeld  (foto: ANP)