Amsterdamse studenten controleren verkiezingen VS

Verlopen de Amerikaanse presidentsverkiezingen wel eerlijk? Daar gaan veertien Nederlandse studenten politicologie van de Universiteit van Amsterdam op letten in de Amerikaanse staat Ohio. "In 2004 ging er nogal wat mis bij de verkiezingen in Ohio. In de VS moet je je laten registreren om te kunnen stemmen. Vier jaar geleden bleken er bijvoorbeeld tienduizenden kiezers geschrapt van de kieslijsten. Er stonden ook hele lange rijen bij de stembureaus, en dan met name in de zwarte wijken", zei Iris Dupon gisteravond in FOK!radio . Zij is een van de studenten die vandaag in het vliegtuig naar Amerika stapt.

In het verleden waren de 'fouten' bij de verkiezingen vaak in het voordeel van de Republikeinen. "Maar je hoort nu ook over Democratische organisaties die kiezers hebben laten registreren waarbij fouten zijn gemaakt. Althans, het is nog niet duidelijk of het fouten zijn of dat het fraude is. Dat soort dingen maakt het erg interessant voor ons", aldus Dupon.

Bij niet-westerse landen hoor je vaak dat er internationale waarnemers zijn die kijken hoe verkiezingen verlopen. Maar in de VS zijn er maar heel weinig officiële waarnemers. "Wij gaan uit eigen beweging. We zijn politicologen en bij de Amerikaanse verkiezingen wordt de machtigste man ter wereld gekozen. Dus dat is heel gaaf om mee te maken." De studievereniging Machiavelli, speciaal voor politicologen, organiseert de waarnemersmissie.

Wat nou als ze in Ohio iets zien dat niet in de haak is bij de verkiezingen? "Als waarnemer mag je niks doen. Je maakt alleen achteraf een rapport. Het schiet ook niet zoveel op om mensen op de vingers te tikken. Je hebt er meer aan om een goed rapport neer te leggen." De Amerikaanse ambassadeur in Nederland krijgt het rapport van de Amsterdamse studenten. "En we gaan het aanbieden aan diegene die we tegenkomen tijdens de reis en ook professoren van de Ohio State University. "Ik verwacht wel chaos bij bepaalde stembureaus. Of bureaus die niet goed te vinden zijn en lange rijen."

Zelf hoopt Iris dat Obama wint. Maar zorgt dat niet voor onpartijdigheid bij het observeren? "Ik denk dat er zoveel verschillende facetten aan het waarnemen vast zitten die niet met politieke voorkeur te maken hebben, dat het wel goed komt."

De luisteraars van FOK!radio vertrouwen het ook niet helemaal in de VS. Uit een speciale poll (rechts onder in beeld) blijkt dat 58 procent denkt dat de verkiezingen in Amerika niet eerlijk verlopen. Twaalf procent denkt wel dat het goed gaat en 31 procent heeft geen idee.

Op Radio.fok.nl is het gesprek helemaal terug te luisteren.