Tipgeld voor dood hondje

In de Utrechtse wijk Voordorp is een Pekinees hondje dood gevonden in het water. Dit is op zich niet heel bijzonder, maar omdat de Dierenbescherming vermoedt dat er sprake is van een misdrijf, is er een beloning van 250 euro uitgeloofd voor tips over de dood van het hondje. Het is voor het eerst dat Dierenbescherming Utrecht/Amersfoort een beloning uitlooft en landelijk gezien komt tipgeld zeer zelden voor in een dierenbeschermingszaak.

Nadat er een melding was gedaan, trof één van de medewerkers van de Dierenambulance het hondje in het water aan in een zwart-wit transportmandje. Het is nog niet duidelijk of het hondje verdronken is in dat mandje, of gedumpt is nadat het al dood was. "Toch nemen we de zaak nu al zeer hoog op. Het is schandalig dat iemand zo van zijn dier af wil komen. Zeker als het opzettelijk is verdronken. Ook als het hondje al dood was, is dit geen manier van doen. Zo neem je geen afscheid van een dier waar je misschien jaren voor hebt gezorgd", aldus Matteus Bleijenberg, directeur van de Utrechtse Dierenbescherming.

Strafzaak 

Omdat de Dierenbescherming de zaak zo hoog opneemt, wordt het tipgeld uitgeloofd om de eigenaar ertoe te zetten zich te melden of om getuigen te interesseren. Het geld wordt echter alleen uitgekeerd wanneer er sprake blijkt te zijn van een strafzaak. Indien de Pekinees verdronken is, kan de dader voor dierenmishandeling worden vervolgd.

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) is inmiddels op de zaak gezet. Bleijenberg gaat met de inspecteur overleggen of er sectie op het dier kan worden verricht, zodat de doodsoorzaak vastgesteld kan worden.

Het hondje was een ongecastreerd mannetje met een Belgische chip. Er waren echter geen gegevens geregistreerd in de centrale databank, zodat er geen eigenaar achterhaald kon worden. "De eigenaar heeft de gegevens mogelijk niet aan de databank doorgegeven. Wel kunnen we hoogstwaarschijnlijk met het chipnummer achterhalen waar het dier is gechipt."

Met dank aan DJMO voor de submit.